sobota, 22 lutego 2025

Płachetka zwyczajna (Rozites caperata)

Płachetka zwyczajna to grzyb z rodziny twardzikowatych, znany z wyraźnych cech morfologicznych, które pozwalają na łatwą identyfikację. Kapelusz płachetki jest w kształcie półkulistym lub wypukłym, z charakterystycznym, wyraźnie promienistym bruzdami na powierzchni, które są matowe lub lekko błyszczące. Kolor kapelusza może wahać się od jasnożółtego do brązowego, często z ciemniejszymi, wyraźnie zaznaczonymi strefami na powierzchni. W średnicy kapelusz osiąga od 5 do 10 cm. Z wiekiem kapelusz może się lekko spłaszczać, a brzegi kapelusza stają się faliste lub wywinięte do góry.

Blaszki pod kapeluszem są rzadkie, początkowo białe, później przybierają kremowy lub żółtawy kolor. Trzon jest stosunkowo gruby, pełny, białawy lub kremowy, a jego powierzchnia może być lekko włóknista. Miąższ grzyba jest biały, o neutralnym zapachu, z delikatnym, słodkawym smakiem.

Płachetka zwyczajna rośnie w lasach liściastych i mieszanych, zwykle w okresie od późnej wiosny do jesieni, często w towarzystwie buków, dębów lub innych drzew liściastych. Grzyb preferuje wilgotne miejsca, często można go znaleźć na opadłych liściach lub wśród mchu.

Chociaż Płachetka zwyczajna jest uznawana za grzyb jadalny, jej smak i zapach nie są tak intensywne jak innych grzybów leśnych, przez co nie jest tak popularna w kuchni.


Uwaga: Grzyb należy zbierać z ostrożnością, ponieważ może być łatwo pomylony z innymi, nie zawsze jadalnymi grzybami o podobnym wyglądzie. Warto się upewnić co do jego identyfikacji przed spożyciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

a